Aktivnosti udruge povodom svjetskog dana šećerne bolesti

Udruga dijabetičara u Županiji Zapadnohercegovačkoj je povodom svjetskog dana šećerne bolesti, danas u Širokom Brijegu, organizirala besplatno mjerenje šećera u krvi slučajnim prolaznicima. Trg širokobrijeških žrtava je tom prigodom bio u znaku dijabetičara koji su se okupili iz cijele Zapadnohercegovačke županije da bi svrnuli pažnju na ovu tihu i opasnu bolest.

 

Prirodni zaslađivač – biljka stevija

Stevia rebaudiana je južnoamerički grm koji raste u polu-sušnim područjima Brazila i Paragvaja. Listovi biljke su generacijama korišteni kao zaslađivač, izvorno od strane naroda Guarani, a u novije vrijeme se koristi u cijeloj Južnoj Americi i Aziji. Kampanja zastrašivanja protiv stevie od strane FDA je dosad spriječavala  da ovaj prirodni zaslađivač bude odobren za uporabu u hrani u SAD-u ili Europi. Trenutno se prodaje kao dodatak hrani, a prihvaćena je kao siguran i prirodan suplement, sladilo bez kalorijske vrijednosti.

 

Udruga dijabetičara u ŽZH će obilježiti Svjetski dan šećerne bolesti

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, Udruga dijabetičara u Županiji Zapadnohercegovačkoj će u Širokom Brijegu na Trgu širokobrijeških žrtava u subotu, 10. studenog 2012. godine, u periodu od 9:00-11:30 organizirati besplatno mjerenje šećera u krvi te će članovi dijelili edukativne letke ali isto tako bili na usluzi za bilo kakvu informaciju vezanu za kontrolu šećerne bolesti.
 

Aspartam - najopasniji zaslađivač modernoga doba?

Više od devedeset zemalja odobrilo je korištenje aspartama u tisućama prehrambenih proizvoda. No, to nije razlog za slavlje, iako je aspartam dvjesto puta slađi od šećera. Ovo umjetno sladilo omogućuje proizvođačima hrane da svoje slatke namirnice reklamiraju kao namirnice s niskom kalorijskom vrijednosti, dijetne namirnice ili pak namirnice bez šećera.
 

Standardna devijacija kao procjena regulacije dijabetesa

Današnji glukometri imaju mogućnost prebacivanja rezultata mjerenja ŠUK-a u računalo, a opremljeni su i programima koji omogućuju analizu prebačenih podataka. Izvješća koja na taj način dobijemo sadrže podatke o broju mjerenja, prosječnu vrijednost mjerenja i standardnu devijaciju. U ovom članku objašnjavamo što je standardna devijacija i što ona govori o kvaliteti naše regulacije dijabetesa.
 
Pristupnica
Anketa
Kolika Vam je bila posljednja vrijednost HbA1c:
 
Statut