Zajedno smo jači u borbi protiv dijabetesa!

Veća prava dijabetičarima u ŽZH

Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke napravio je značajan iskorak kada je riječ o pravima osoba sa šećernom bolešću. Nedavnom odlukom broj U-V-12-23-8/18, Zavod sudjeluje u sufinanciranju nabave trakica inzulin ovisnim pacijentima i to u količini od 50 trakica mjesečno, što je trostruko povećanje u odnosu na dosadašnje sufinanciranje kad se dobivalo 50 trakica za period od tri mjeseca.

U skludu s dobivenim ponudama od raznih dobavljača i s uvaženim mišljenjem predstavnika osoba sa šećernom bolešću, donesena je odluka da se nabava sufinancira s iznosom od 31,90 KM što je vrijednost dostatna za nabavu prosječnih trakica.
Osiguranik može, ukoliko želi, u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi uzeti trakice čija vrijednost odstupa od cijene koju plaća Zavod.
U slučaju da je cijena niža od navedenog iznosa, Zavod plaća tu stvarnu cijenu istog proizvoda.
U slučaju da je cijena viša od navedenog iznosa, osiguranik plaća razliku.

Drugom nedavnom odlukom broj U-V-12-25-5/18 povećavaju se prava i za maloljetne osobe sa šećernom bolešću. Pored Zavoda FBiH, koji maloljetnicima osigurava 100 trakica mjesečno, Zavod u Županiji Zapadnohercegovačkoj će također sufinancirati dodatnih 50 trakica s iznosom od 31,90 KM.

Novi pravilnik stupa na snagu 01. lipnja 2018. godine kad se svi inzulin ovisni pacijenti mogu javiti svom liječniku iako su već uzeli trakice  za drugo tromjesečno razdoblje u ovoj godini.
Što se iglica za apliciranje inzulina tiče, na snazi i dalje ostaje odluka iz 2008. godine kojom inzulin ovisni dijabetičari imaju pravo na 100 iglica u tromjesečnom periodu.
 
Pristupnica
Anketa
Kolika Vam je bila posljednja vrijednost HbA1c:
 
Statut